Logo_Maths-refonte2022-vertw_brandname
Logo_Maths-refonte2022-vertw_brandname

Alle producten m.b.t.kalveren

Kalveren

Hoe kan besmettelijke diarree worden voorkomen en genezen ?

Diarree bij jonge kalveren tijdens de eerste levensweken is verantwoordelijk voor een enorm inkomensverlies in de rundvleessector. Nog te veel kalveren sterven aan diarree, en de overlevende kalveren vertonen vaak een langdurige groeiachterstand en blijven tijdens de opfok vatbaar voor allerlei infecties. Reden genoeg om al het nodige te doen om deze problemen te voorkomen.

Wat veroorzaakt diarree ?

Diarree vlak na de geboorte wordt meestal veroorzaakt door een bacterie genaamd Escherichia Coli.  Deze hecht zich aan de darmwand en scheidt een toxine af, wat resulteert in de beruchte “gele diarree”. Voldoende vochtinname en behandeling met effectieve antibiotica zorgen meestal voor een snel herstel. Salmonella veroorzaakt soms problemen, vooral bij vleeskalveren. Er zijn twee hoofdvarianten, Salmonella Typhimurium en Salmonella Dublin. De eerste treft jonge dieren. Eenmaal genezen, hervallen ze niet. De tweede komt voor vanaf de leeftijd van vier weken en veroorzaakt vaak een terugval na herstel.  Salmonella Dublin is zeer resistent tegen antibiotica.

Infectie tijdens de eerste levensdagen door allerlei virussen en/of door Cryptosporidium is erger. De belangrijkste virussen zijn rotavirus, coronavirus, torovirus en BVD-virus. Deze veroorzaken dezelfde laesies in de darm, waardoor de melksuiker niet meer kan worden afgebroken tot enkelvoudige suiker of glucose. Niet-verteerde melksuiker hoopt zich op en trekt water aan uit het lichaam. Deze onverteerde melksuiker komt in de dikke darm terecht en wordt daar afgebroken tot vetzuren die op hun beurt water aantrekken en de darm irriteren. De darm reageert door veel slijm af te scheiden. Vervang de melk onmiddellijk door een zoutoplossing (elektrolyt), aangevuld met pectines om het darmslijmvlies te herstellen en glucosesuiker om energie en water te leveren.

Wat kan je doen ?

Er zijn twee periodes waarin het kalf besmet kan raken: ten eerste door de mest van de koe kort na het kalven en ten tweede door besmette uitwerpselen uit de omgeving of door direct contact met een ander ziek kalf. Daarom mag tijdens het kalven de mest van de moeder niet in de mond van het kalf komen. Het pasgeboren kalf wordt verzameld op schoon strooisel en gehuisvest in een schone individuele box nadat de biest is gedistribueerd.   

De biest van de meeste koeien bevat veel antilichamen tegen alle mogelijke virussen die op de boerderij aanwezig zijn. Tijdens de eerste twee levensdagen gaan de antilichamen door de darm van het kalf en worden ze opgenomen in de bloedbaan. Daar blijven ze ongeveer zes maanden om het kalf te beschermen tegen algemene infecties. Na de eerste twee levensdagen worden de antilichamen niet meer opgenomen in het bloed en blijven ze actief in de darm. Pas na 4 tot 5 weken beginnen kalveren hun eigen actieve antilichamen aan te maken. Op boerderijen waar besmettelijke diarree een probleem is ondanks een goede algemene hygiëne, kan het immuunsysteem versterkt worden.

Hoe verkrijg je antilichamen ?

  • Overtollig colostrum kan worden bewaard in de vriezer in verpakkingen van 100 gram. Deze porties kunnen tijdens de eerste drie levensweken aan de melk worden toegevoegd.
  • Koeien kunnen ook worden gevaccineerd met een rota-coronavaccin tijdens de dracht. Colostrum, en ook de melk van de eerste lactatiemaand, is rijk aan anti-rota en coronavirus antilichamen. Als deze melk tijdens de eerste weken wordt gegeven, heeft het kalf voldoende weerstand tegen een normale infectie.
  • Om het kalf te beschermen tegen het zeer vroege begin van colidiarree, moet biestmelk zoveel mogelijk antilichamen bevatten. Dit kan bereikt worden door de drachtige koe twee keer te vaccineren tegen Coli in de zevende maand van de dracht, met een pauze van twee weken.

 

Het Vilofoss assortiment bevat een aantal producten om diarree te helpen voorkomen of zo snel mogelijk te behandelen.

Aucun produit n’a été trouvé pour cette requête.