Alle producten met betrekking tot de eerste levensweken ven een kalf
De eerste levensweken van het kalf
Welke invloed hebben de eerste twee weken van het leven van een kalf op de groei?
Praktijkervaring en onderzoek geven ons een steeds beter beeld van de groeipotentie van jonge kalveren. Deze blijkt zeer hoog te zijn, maar vooral in de eerste weken zijn de verschillen in groeiresultaten per boerderij enorm. Dit verdient veel aandacht, want de groei in de eerste twee weken is essentieel voor de verdere ontwikkeling van elk kalf. Wat moet je minimaal doen?
Waarom komen kalveren vaak te laat terug op geboortegewicht?
In de praktijk zien we grote verschillen in de hoeveelheid kalvermelk die kalveren krijgen, vooral in de eerste twee weken. De hoeveelheden variëren van minder dan 6 kilo tot meer dan 10 kilo melkpoeder per kalf. Er zijn ook grote verschillen in dosering: van minder dan 120 gram tot 180 gram per liter melk.
Kalveren gaan meestal na 3 dagen biest over op melkpoeder. In de eerste week krijgen ze 2 x 2 liter per dag en in de tweede week nog maar 2 x 2,5 liter. Bij een minimale concentratie van 125 gram per liter krijgen deze kalveren 7 kg melkpoeder in de eerste twee weken. Dat is iets meer dan 500 gram per dag, wat ze nodig hebben om op peil te blijven. Bij een temperatuur van 10 graden heeft een kalf van 45 kg ongeveer 500 gram melkpoeder nodig om te overleven. Als gevolg daarvan zal de dagelijkse groei erg laag zijn; ongeveer 100-150 gram per dag. Naast een slechte groei hebben deze kalveren ook weinig weerstand, waardoor bacteriën en virussen zich vrij kunnen vermenigvuldigen.
Waarom voeren melkveehouders kalveren vaak te voorzichtig?
We kunnen zeggen dat veel melkveehouders hun kalveren de eerste 14 dagen te voorzichtig voeren. Met andere woorden, minder dan 8 kg poeder in de eerste 2 weken. Met zulke hoeveelheden groeien de kalveren te langzaam en komen ze pas na 7 tot 10 dagen weer op hun geboortegewicht. Dat is te laat. Het gevolg is dat de kalveren achterblijven en onnodig kwetsbaar zijn voor ziektes. Het is van vitaal belang om dit te voorkomen. Elke ziekte kost groei. Elke groeistop in deze belangrijke fase gaat ten koste van de uierontwikkeling en remt de ontwikkeling van organen, het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem.
Een uitzetbare lebmaag?
Vroeger dacht men dat de lebmaag erg klein was, met een capaciteit van slechts 2 liter. Het lijkt er echter op dat de lebmaag zeer elastisch is. Vooral als de lebmaag na de biest snel wordt opgevoerd tot 3 liter per voeding. Hierdoor wordt de lebmaag uitgerekt en verloopt de vertering soepel. Het kalf is dan beter in staat om hogere voerniveaus te verteren.
Welk voedingsschema moet ik de eerste 14 dagen gebruiken?
Vilofoss advies:
- Voer 4 liter kwaliteitsgecontroleerde biest binnen een uur na het afkalven. Met een refractometer kun je snel meten of de biest van goede kwaliteit is.
Voer binnen 12 uur nog eens 2 tot 3 liter biest.
- Dagen 2 en 3: 3 x 2 liter biest
- Dagen 4 tot 7: 3 x 2 liter melkpoeder van Math; minimale concentratie 1:6, geen startvoer of stro maar water
- Van dag 8 tot 14: 2 x 3 liter Math’s melkpoeder; concentratie 1:6, geen stro, wel startvoer en water.
Met dit programma krijgen de kalveren 9 kg Math’s melkpoeder van dag 4 tot dag 14. Je kunt werken met Math’s melkpoeder: Math’s Spray, Nutrimath’s BB plus.
Met dit schema zakken de kalveren tot net onder hun geboortegewicht en groeien ze tussen de 4 en 8 kg meer. Zo krijgen ze energie om het immuunsysteem te versterken en zie je: kalveren in goede gezondheid, met een fijne vacht en een goede conditie.
De juiste groeicurve?
Om op jonge leeftijd voldoende liters met een hoge concentratie te kunnen voeren, is een goed verteerbaar product nodig, zoals Math’s Spray of Nutrimath’s BB plus. Dankzij een gericht voederprogramma kan in de tweede levensweek 6 liter melk gevoerd worden met 160 gram Math’s melkpoeder per liter. Dit zet jonge kalveren op een groeicurve waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.
Hoe ga je van 100 naar 120 kg op 3 maanden?
Hoewel de meeste melkveehouders hun kalveren niet wegen, weten we dat het gemiddelde gewicht iets meer dan 100 kg is op 3 maanden. Met onze nieuwe kennis bereiken we een gewicht van 120 kg in 3 maanden. De tabel laat zien welke groeicurve hiervoor nodig is. Omdat we weten hoe belangrijk groei en ontwikkeling zijn voor de latere productie, is het cruciaal dat elke melkveehouder de mogelijkheden voor betere groei echt benut.
Aucun produit n’a été trouvé pour cette requête.