Logo_Maths-refonte2022-vertw_brandname
Logo_Maths-refonte2022-vertw_brandname

Beste werkwijzen voor het koelen van uw kudde

Hete, vochtige zomerdagen kunnen erg oncomfortabel zijn voor je vee, maar ook voor jou als boer. Elk jaar hebben dieren in de zomermaanden last van hittestress.

Inhoudsopgave

Wat is hittestress ?

Hittestress treedt op wanneer een rund, wiens comforttemperatuur tussen 6 en 20°C ligt, te veel warmte produceert en absorbeert. Ademen en zweten zijn niet langer voldoende om de lichaamstemperatuur te regelen en overtollige warmte af te voeren.

Hittestress kan ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor de gezondheid van je dieren, maar ook voor je financiën. Daarom hebben we besloten om in dit artikel dieper in te gaan op dit fenomeen, om een overzicht te geven van de oorzaken, symptomen en gevolgen, en om de reflexen en goede praktijken te belichten die kunnen worden toegepast om het probleem actief te bestrijden.

De oorzaken van hittestress

Hittestress kan vele oorzaken hebben:

  • Een rund heeft last van hittestress wanneer zijn warmtelast groter is dan zijn vermogen om warmte af te voeren.
  • De combinatie van een hoge luchttemperatuur, een hoge vochtigheid, sterke zonnestraling en weinig luchtbeweging verhoogt het risico.
  • Een hoge relatieve vochtigheid vermindert de verdamping en vermindert het vermogen van koeien om warmte af te voeren door te zweten of te ademen.
  • Als de luchttemperatuur hoger is dan 21° en de vochtigheidsgraad hoger dan 70%, beginnen de dieren hun voeropname te verminderen. Als gevolg daarvan daalt de melkproductie.
  • Koelere nachten zijn nodig zodat het vee een deel van de warmte kan afvoeren en hun lichaamstemperatuur kan verlagen. Omgekeerd worden warme, bewolkte nachten beschouwd als een verergerende factor, omdat ze de afkoelingsperiode verkorten en het risico op hittestress verhogen.

De symptomen van hittestress

Net als mensen hebben hitte en watergebrek bij vee onder andere migraine, prikkelbaarheid en lusteloosheid tot gevolg. Herkauwers gebruiken een hele reeks strategieën om met extreme hitte om te gaan:

  • Verhoging van de ademhalingsfrequentie en zweten;
  • Verhoogd waterverbruik: een rund in hittestress drinkt bijna twee keer de gebruikelijke hoeveelheid water;
  • Verminderde voeropname;
  • Verminderde melkproductie;
  • Verandering in de samenstelling van de melk: het vet- en eiwitgehalte daalt;
  • Verandering in de hormoonconcentratie in het bloed, bijvoorbeeld: een stijging van het prolactinegehalte in het bloed (hormoon dat verantwoordelijk is voor de melksynthese).
  • Ontwikkeling van het permeabele darmsyndroom: dit is beschadiging van het darmslijmvlies, dat poreus wordt. Als de darmwand beschadigd is, kunnen bacteriën of andere gifstoffen uit de darminhoud de bloedvaten binnendringen en infecties veroorzaken. Bovendien is de opname van voedingsstoffen verminderd.
  • Gedragsveranderingen: schaduw zoeken of een koele plek om af te koelen; vee bij elkaar drijven om elkaar schaduw te geven; weigeren om op de grond te liggen; van plaats veranderen afhankelijk van de richting van de zon; in het water of naast watertanks liggen.

De gevolgen van hittestress

  • Verminderde eetlust en daardoor voeropname (8 tot 12%). Dit leidt tot een verminderde productie van vluchtige vetzuren in de pens, waardoor de melkproductie daalt;
  • Verminderd bufferend vermogen van speeksel, wat leidt tot kortademigheid;
  • Verminderde vruchtbaarheid (verhoogd celgetal);
  • Hoge variatie van PH in de pens;
  • Hoger risico op acidose bij een blijvende daling van de pH in de pens.

Tips en beste praktijken om hittestress te voorkomen

Om u te helpen de impact van hittestress op de productiviteit te minimaliseren en het comfort van uw vee tijdens de zomermaanden te beschermen, hebben we hieronder een lijst met aandachtspunten opgesteld

PRIORITEIT

Vergeet niet om de meest gevoelige dieren eerst te controleren en indien nodig te koelen. Met meest gevoelig bedoelen we pas gekalfde koeien, koeien met een hoge productie en koeien aan het einde van de lactatie.

WATER

Melkkoeien hebben meer dan 100 liter water per dag nodig en drinken tussen de 2 en 6 keer per dag. Zorg ervoor dat het debiet van je watertanks hoog genoeg is om aan de behoeften van je kudde te voldoen en dat ze nooit droog komen te staan. De meeste koeien zijn erg dorstig na het melken. Installeer daarom waterbakken met voldoende ruimte voor de koeien als ze de melkstal verlaten. Zorg ervoor dat de tanks altijd schoon worden gehouden.

VOEDING

Zorg ervoor dat de zomerweide van zeer goede kwaliteit is. Een vezelrijke voeding kan de fermentatiewarmte in de pens verhogen, wat resulteert in een hogere warmtebelasting.

Je kunt onze Math’s Fresh TMR toevoegen aan het rantsoen voor het voeren. Zuren remmen de ontwikkeling van gisten en schimmels, waardoor er minder voedingsstoffen verloren gaan en het rantsoen minder warm wordt.

VOEDINGSSUPPLEMENTEN

Bij Vilofoss hebben we Math’s Buf Balance ontwikkeld. Een unieke mix van ingrediënten om de penszuurgraad te neutraliseren. Math’s Buf Balance is een hoogwaardige buffer die direct na toediening begint te werken, maar ook een langdurig effect heeft. Het verbetert onder andere de dierprestaties, behoudt of verbetert de melkkwaliteit en werkt ook effectief en snel bij hittestressproblemen.

SCHADUW

Geef buiten de voorkeur aan weiden met bomen en schaduw. Ideaal is 5 vierkante meter schaduw per dier om concurrentie om schaduw te vermijden. Zorg ervoor dat voederplaatsen buiten in de schaduw liggen. Plaats indien nodig schaduwdoeken. Zorg in open gebouwen voor extra schaduwplekken.

ORGANISATIE

Verminder de afstand en snelheid waarmee de kudde naar de melkplaats loopt. Verminder drastisch de tijd die in onbeschaduwde gebieden wordt doorgebracht. Isoleer de runderen die het meest last hebben van hittestress en bied ze maximale schaduw en koeling. Melk vroeger in de ochtend en later op de avond. Verdeel uw kudde in kleinere groepen om te melken.

KOELING

Sproeien

Foggers met een debiet van minstens 3 liter water per minuut kunnen worden gebruikt in de melkstal om de koeien te bevochtigen en ze te helpen afkoelen door verdamping na het melken. In de melkstal, die wordt beschouwd als een prioritaire ruimte voor afkoeling, kunt u zelfs overwegen om een grote druppeldouche te installeren (5 tot 10 liter per dier), die veel verfrissender is voor de dieren. De frequentie van het sproeien moet evenredig toenemen met de temperatuurstijging. De doeltreffendheid van waterverneveling hangt af van de afvoer van de waterdamp door luchtbeweging, idealiter met behulp van een ventilator. Als de vernevelde waterdruppels namelijk niet goed worden geroerd door luchtbewegingen, bestaat het risico dat ze omgevingsvochtigheid veroorzaken die een verergerende factor kan worden bij hittestress (zie het hoofdstuk over oorzaken).

 

Ventilatie

Ventilatoren kunnen op een aantal plaatsen worden geplaatst om voor voldoende luchtcirculatie te zorgen en de vochtigheidsgraad te beperken in gebieden waar douches of vernevelaars zijn geïnstalleerd : in de melkstal, boven ligboxen en voergang.  Houd een afstand van 10 keer de breedte van een ventilator tussen elke ventilator.

 

Koelstrategie

De koelstrategie is gebaseerd op de temperatuur- en vochtigheidsindex.  Deze index wordt duidelijk aan de hand van de volgende berekening = THI = 0,8T + (RH x(T-14,4)) + 46,4

In deze formule is T de maximumtemperatuur van de dag uitgedrukt in graden Celsius en verwijst RH naar het percentage relatieve vochtigheid gedeeld door 100.

THI (temperatuur- en vochtigheidsindex) van 68 tot 71 = effectieve ventilatie

THI tussen 72 en 79 = ventilatie en verneveling of douche afhankelijk van de luchtvochtigheid

THI hoger dan 79 = effectieve ventilatie en douche (grote druppels)

GEBOUWEN

Ontwerp gebouwen om luchtcirculatie te stimuleren. Kies hiervoor voor lage zijmuren met verstelbare gordijnen. Kies voor een open nok om warme lucht sneller te laten ontsnappen en vermijd transparante platen om opwarming van het gebouw door zonnestraling te beperken.